XIX_RADIOLOGY_CONGRESS

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα 65 συνολικά χημειοεμβολισμών που διενεργήθηκαν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, παρουσιάζει σε ομιλία του με θέμα «Ο ενδαρτηριακός χημειοεμβολισμός σε ασθενείς με ανεγχείρητα ευμεγέθη ηπατώματα (>8cm) ως «γέφυρα» για τη διενέργεια θεραπευτικών μεθόδων», παρουσιάζει σε ομιλία του στο 19ο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο ο Δρ. Ιωάννης Δέδες (Συμμετοχή: Αντώνιος Δρεβελέγκας). Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 19 -21 Δεκεμβρίου 2014, στο “Divani Caravel Hotel”, Αθήνα.

Περίληψη ανακοίνωσης

Σκοπός:

Η συμβολή του ενδαρτηριακού χημειοεμβολισμού σε ασθενείς με ευμεγέθες ανεγχείρητο ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα στην υποσταδιοποίηση των νεοπλάσματων, με σκοπό στη συνέχεια να καταστούν υποψήφιοι για θεραπευτικές μεθόδους, όπως μεταμόσχευση, ηπατεκτομή, η θερμοκαυτηριασμός.

Υλικό- Μέθοδος:

Από το 2005 έως το 2013 συμπεριλήφθηκαν 18 ασθενείς -13 άνδρες και 5 γυναίκες – με μέσο όρο ηλικίας 70 έτη. Το αρχικό μέγεθος του όγκου με βάση τις απεικονιστικές εξετάσεις (CT, MRI) ήταν κατά μέσο όρο 10,46 +-2,16 cm. Κατά την αρχική αξιολόγηση 16 ασθενείς είχαν κίρρωση, ενώ 14 ασθενείς είχαν χρόνια HBV λοίμωξη, ένας είχε χρόνια HCV λοίμωξη και δύο, αλκοολική ηπατοπάθεια. Οι 15 ασθενείς ήταν σταδίου Α και τρεις, σταδίου Β κατά Child-Pugh.

Αποτελέσματα:

Συνολικά διενεργήθηκαν 65 χημειομβολισμοί (3,61 χημειομεβολισμοί /ασθενή) και 28 θερμοκαυτηριασμοί. Από τους 18 συνολικά ασθενείς, ο ένας μεταμοσχεύτηκε (ολική επιβίωση 50 μήνες), οι δύο υποβλήθηκαν σε μερική ηπατεκτομή (μέση ολική επιβίωση 17+-4,24 μήνες), οι δύο σε μερική ηπατεκτομή και θεμοκαυτηριασμούς ( μέση ολική επιβίωση 73+-24 μήνες) και οι υπόλοιποι 12 ασθενείς σε θερμοκαυτηριασμούς (μέση ολική επιβίωση 46,16+-25,29 μήνες). Η μέση ολική επιβίωση ήταν 44,50+-26,70 μήνες. Οι δέκα ασθενείς από τους δεκαοκτώ συνολικά, βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

Δεν παρατηρήθηκαν μείζονες επιπλοκές. Μετά από κάθε χημειομεβολισμό, παρατηρήθηκε μόνο το λεγόμενο «σύνδρομο μετά από εμβολισμό». Όσον αφορά τις θεραπείες με θερμοκαυτηριασμό, σε μία περίπτωση δημιουργήθηκε χόλωμα και σε μία άλλη, μικρή πλευριτική συλλογή.

Συμπεράσματα:

Ο ενδαρτηριακός χημειομεβολισμός μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» για τη διενέργεια θεραπευτικών μεθόδων αντιμετώπισης σε ασθενείς με ευμεγέθες, ανεγχείρητο ηπάτωμα (>8cm), καθώς αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο «παρηγορικής» αντιμετώπισης της νόσου.

Ρωτήστε τον Δρ. Ι. Δέδε, τι μπορεί να αναμένετε εσείς από μία θεραπεία. Εξετάζει τον προσωπικό σας φάκελο και συζητά μαζί σας

doctor