Ομιλία Δρ. Δέδε στο Παγκόσμιο συνέδριο προχωρημένης Επεμβατικής Ογκολογίας

  1. dedes-news
  2. Dedes-photo-croped-wcio-2

Ομιλητής στο Παγκόσμιο συνέδριο της προχωρημένης Επεμβατικής Ογκολογίας (WCIO 2015), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ήταν και φέτος, ο Δρ. Ιωάννης Δέδες.
Ανέπτυξε το θέμα: «Επαναλαμβανόμενοι υπερεκλεκτικοί χημειοεμβολισμοί ως «γέφυρα» σε θεραπευτικές μεθόδους για ασθενείς με ανεγχείρητο μονήρη ηπατοκυτταρικό καρκίνο μεγαλύτερο από 8 εκατοστά. Η εμπειρία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου».

dedes-news

Στη φωτογραφία, εικόνα από την εισήγηση του Δρ. Δέδε στο Παγκόσμιο συνέδριο: Ευμεγέθης υπεραγγειούμενος όγκος ήπατος που τροφοδοτείται από πολλές αρτηρίες ( πριν και μετά). Μετά από δύο υπερεκλεκτικούς χημειοεμβολισμούς, έχει σταματήσει τελείως η τροφοδοσία του όγκου, ενώ διατηρούνται ανέπαφες οι αρτηρίες που τροφοδοτούν το φυσιολογικό ηπατικό παρέγχυμα.  

Στην ομιλία του ο Δρ. Δέδες αναφέρθηκε στην εμπειρία του Κέντρου:

Συνολικά διενεργήθηκαν 65 χημειομβολισμοί (3,61 χημειομεβολισμοί /ασθενή) και 28 θερμοκαυτηριασμοί. Από τους 18 συνολικά ασθενείς, ο ένας μεταμοσχεύτηκε (ολική επιβίωση 50 μήνες), οι δύο υποβλήθηκαν σε μερική ηπατεκτομή (μέση ολική επιβίωση 17+-4,24 μήνες), οι δύο σε μερική ηπατεκτομή και θεμοκαυτηριασμούς ( μέση ολική επιβίωση 73+-24 μήνες) και οι υπόλοιποι 12 ασθενείς σε θερμοκαυτηριασμούς (μέση ολική επιβίωση 46,16+-25,29 μήνες). Η μέση ολική επιβίωση ήταν 44,50+-26,70 μήνες. Οι δέκα ασθενείς από τους δεκαοκτώ συνολικά, βρίσκονται ακόμη εν ζωή. Δεν παρατηρήθηκαν μείζονες επιπλοκές. Μετά από κάθε χημειομεβολισμό, παρατηρήθηκε μόνο το λεγόμενο «σύνδρομο μετά από εμβολισμό». Όσον αφορά τις θεραπείες με θερμοκαυτηριασμό, σε μία περίπτωση δημιουργήθηκε χόλωμα και σε μία άλλη, μικρή πλευριτική συλλογή.

Συμπεράσματα: Ο ενδαρτηριακός χημειομεβολισμός μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» για τη διενέργεια θεραπευτικών μεθόδων αντιμετώπισης σε ασθενείς με ευμεγέθες, ανεγχείρητο ηπάτωμα (>8cm), καθώς αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο «παρηγορικής» αντιμετώπισης της νόσου.