Εμβολισμός Aιμορραγιών Πεπτικού

Συχνές καλοήθεις αιτίες αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού είναι το έλκος στομάχου, το έλκος δωδεκαδακτύλου, το σύνδρομο Mallory-Weiss, οι κιρσοί οισοφάγου κ.ά. Οι συχνότερες καλοήθεις αιτίες αιμορραγίας του κατώτερου πεπτικού είναι τα εκκολπώματα και οι αγγειοδυσπλασίες.

Η συνηθέστερη αιτία αιμορραγίας του πεπτικού από κακοήθεια είναι η ρήξη όγκου (συνήθως μεγάλου μεγέθους όγκου του ήπατος).

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αιμορραγία άγνωστης αιτιολογίας από το πεπτικό σύστημα, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς και συνδέεται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας.

Ο εμβολισμός των αιμορραγιών του πεπτικού αποτελεί έναν ιδιαίτερα ασφαλή και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο αντιμετώπισης της αιμορραγίας του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού συστήματος.

Η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία είναι πολύ μικρότερης διάρκειας, συγκριτικά με τη χειρουργική επέμβαση. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και από τον επεμβατικό ακτινολόγο Δρ. Ιωάννη Δέδε, διενεργούνται εμβολισμοί αιμορραγιών του πεπτικού με μεγάλη επιτυχία κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.