Μεταστάσεις καρκίνου του μαστού στο ήπαρ

Ο καρκίνος του μαστού δίνει συχνά μεταστάσεις στο ήπαρ και τότε απαιτείται για την/τον ασθενή σχεδόν πάντα η λήψη χημειοθεραπείας.

Οι μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού στο ήπαρ αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την Ιατρική Κοινότητα. Πολλές φορές, μετά από κύκλους χημειοθεραπειών, οι ηπατικές μεταστάσεις δείχνουν ανθεκτικότητα, δηλαδή, παρά τη χημειοθεραπεία, οι μεταστάσεις μεγαλώνουν σε μέγεθος και σε αριθμό.

Σε αυτούς ακριβώς τους μεταστατικούς όγκους ήπατος από καρκίνο του μαστού, ανθεκτικούς στη χημειοθεραπεία, το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας – Επεμβατικής Ογκολογίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης υπό την επιστημονική ευθύνη του Ιωάννη Δέδε, εφαρμόζονται πρωτοποριακές θεραπείες, στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας Κοινότητας της Επεμβατικής Ογκολογίας, που αποτελεί την πιο σύγχρονη ειδικότητα της Επεμβατικής Ακτινολογίας.

1
2

Με επιστημονική γνώση σχεδόν μίας 20ετίας, διενεργούνται τοπικές ή περιοχικές εικονοκαθοδηγούμενες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας, προσφέροντας καλή ποιότητα ζωής και συμβάλλοντας στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών. Τα αποτελέσματα του Τμήματος είναι πολύ ενθαρρυντικά και βεβαίως συνεχίζονται οι μελέτες  και διεθνώς, προκειμένου να τα επιβεβαιώσουν.

Ενδεικτικά, ενθαρρυντικά  αποτελέσματα θεραπειών 28 ασθενών του με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στο ήπαρ, παρουσίασε ο Ι. Δέδες, μοναδικός από την Ελλάδα, στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επεμβατικής Ογκολογίας που διενεργήθηκε το 2019 στη Βοστώνη.

Οι θεραπείες για τις ηπατικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού είναι δύο ειδών και επιλέγεται ποια θα εφαρμοστεί, αναλόγως των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών:

Για όλες τις θεραπείες υπάρχει και η συμβολή του ΕΟΠYY.

Οι ενδαρτηριακές θεραπείες όπου με τη χρήση μικροκαθετήρων εκχύονται στοχευμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μέσω των αρτηριών κατευθείαν στον όγκο ή τους όγκους. Στη συνέχεια, αποφράσσονται οι συγκεκριμένες αρτηρίες με ειδικά μικροσφαιρίδια ώστε ο όγκος ή οι όγκοι να πάψουν να τροφοδοτούνται με αίμα και να σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα.

Στις ενδαρτηριακές θεραπείες ανήκει ο χημειοεμβολισμός (κλασικός, bland- σκέτος, DC beads – με φορτωμένα σωματίδια , DSM-φορτωμένα βιοδισασπώμενα σωματίδια , ραδιο-εμβολισμό). Διενεργούνται  στον ψηφιακό αγγειογράφο με τοπική αναισθησία και μία ημέρα νοσηλείας.

Οι διαδερμικές θεραπείες αφορούν στον θερμοκαυτηριασμό με MW (μικροκύματα) ή κατάλυση καθετήρα, το λεγόμενο Ablation διεθνώς, που περιλαμβάνει RF (ραδιοσυχνότητες), κύματα, Cryoablation  (κρυοπηξεία) και διενεργούνται στον αξονικό τομογράφο.

Η θεραπεία γίνεται με μέθη ή με γενική αναισθησία και ο/η ασθενής παραμένει στην κλινική μία ημέρα.

Play Video about Διαδερμική θεραπεία για καρκίνο του μαστού με μετάσταση στο ήπαρ

Ρωτήστε τον Ι. Δέδε, τι μπορεί να αναμένετε εσείς από μία θεραπεία. Εξετάζει τον προσωπικό σας φάκελο και συζητά μαζί σας

doctor

Καρκίνος του μαστού