Οι ιατρικές πράξεις που εκτελούνται από τους επεμβατικούς ακτινολόγους αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη διαχείριση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Μια από τις πλέον χρήσιμες ιατρικές πράξεις στο διαγνωστικό αλγόριθμο της νόσου είναι η διαδερμική βιοψία υπό την κατεύθυνση του αξονικού τομογράφου, ώστε να γίνει λήψη υλικού για κυτταρολογική και ιστολογική εξέταση, πάντα σε περιπτώσεις ύποπτων ευρημάτων, με σκοπό να τεθεί η διάγνωση και να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η διαδερμική βιοψία εφαρμόζεται στο Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού και αποτελεί μια γρήγορη και ασφαλή τεχνική με υψηλή ευαισθησία στην διάγνωση των κακοήθων νεοπλασμάτων. Εξάλλου σε περίπτωση ύπαρξης πλευριτικής συλλογής είναι δυνατόν με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές της επεμβατικής ακτινολογίας να γίνει διαδερμική λήψη υγρού για κυτταρολογική εξέταση ή να τοποθετηθεί καθετήρας για την παροχέτευση της συλλογής.

Θερμοκαυτηριασμός για καρκίνο του πνεύμονα

Αναφορικά με τη συνεισφορά της επεμβατικής ακτινολογίας στο θεραπευτικό κομμάτι του καρκίνου του πνεύμονα, (μη μικροκυτταρικός καρκίνος),  πρωτοπαθών όγκων ή πνευμονικών μεταστάσεων,  εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα ο διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός (ablation).

Υπό την καθοδήγηση του αξονικού τομογράφου εισάγεται διαδερμικά μια λεπτή βελόνη, μέσω της οποίας εφαρμόζονται ραδιοσυχνότητες (RF ablation) ή μικροκύματα (MW ablation) στον όγκο, με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη καταστροφή του (πηκτική νέκρωση), διαμέσου της ανάπτυξης υψηλής θερμοκρασίας.

Αν και η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στα πρώιμα στάδια είναι χειρουργική, υπάρχουν ασθενείς που είναι ουσιαστικά ανεγχείρητοι, ήδη κατά τη διάγνωση της νόσου. Επίσης σε ασθενείς με πιο προχωρημένο καρκίνο που δεν απαντούν στην χημειοθεραπεία η την ακτινοβολία , φαίνεται να έχουν ιατρική ένδειξη εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι, όπως είναι ο διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός.

Οι ασθενείς με περιορισμένη μεταστατική νόσο στον πνεύμονα που όμως -λόγω της γενικότερης κλινικής τους κατάστασης- δεν μπορούν να χειρουργηθούν, αποτελούν επίσης ένα δυσεπίλυτο ιατρικό πρόβλημα, στο οποίο μπορεί να βοηθήσει ο διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός των μεταστατικών εστιών.

Ενδαρτηριακή χημειοθεραπεία για καρκίνο του πνεύμονα

Η περιοχική ενδαρτηριακή χημειοθεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και της μεταστατικής νόσου του πνεύμονα, αποτελεί επίσης μια σημαντική μέθοδο θεραπείας σε επιλεγμένα περιστατικά. Στη συγκεκριμένη μέθοδο, μέσω αρτηριακού καθετηριασμού χορηγούνται χημειοθεραπευτικά φάρμακα τοπικά στον όγκο και στη γύρω περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό, με μικρότερες δόσεις φαρμάκων επιτυγχάνονται υψηλές δόσεις σε κυτταρικό-ιστικό επίπεδο και αποφεύγονται οι γενικευμένες τοξικές παρενέργειες. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε πολλά κέντρα του εξωτερικού, παρ΄ ότι η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία παραμένουν οι πυρήνες της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι μέθοδοι της επεμβατικής ακτινολογίας συνεχίζουν να εξελίσσονται ως εναλλακτικές και συμπληρωματικές μέθοδοι, κυρίως για τους ασθενείς εκείνους που δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή να ακολουθήσουν άλλη θεραπεία, ενώ είναι απολύτως εφαρμόσιμες για τους ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να παραμείνουν πολλές ημέρες στο νοσοκομείο.

Ο Ιωάννης Δέδες έχει ιδιαίτερα μεγάλη πείρα στη διαχείριση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, τόσο αναφορικά με το διαγνωστικό κομμάτι (κατευθυνόμενη βιοψία) όσο και με το θεραπευτικό (θερμοκαυτηριασμός, ενδαρτηριακή χημειοθεραπεία παροχετεύσεις πλευριτικών συλλογών).

Οι μέθοδοι γίνονται πολύ καλά ανεκτές από τους ασθενείς και έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης και διατηρώντας υψηλή την ποιότητα ζωής.

pneumona

VIDEO επιστημονικής παρουσίασης του Ι. Δέδε: Επεμβατική Ακτινολογία: Αντιμετώπιση όγκων πνευμόνων –ήπατος – νεφρών – επινεφριδίων σε ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα», στο «Θεαγενείο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Play Video about Αντιμετώπιση όγκων πνευμόνων –ήπατος – νεφρών - επινεφριδίων

Ρωτήστε τον Ι. Δέδε, τι μπορεί να αναμένετε εσείς από μία θεραπεία. Εξετάζει τον προσωπικό σας φάκελο και συζητά μαζί σας

doctor

Καρκίνος του Πνεύμονα