Νευροενδοκρινείς όγκοι

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι (ΝΕΤs) είναι νεοπλάσματα που εξορμώνται από κύτταρα του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος. Πολλοί από αυτούς τους όγκους είναι καλοήθεις, ενώ ορισμένοι είναι κακοήθεις. Εντοπίζονται κυρίως στο έντερο, στο πάγκρεας, στον πνεύμονα αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Αν και πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία με διάφορα είδη νευροενδοκρινών όγκων, τα NETs αντιμετωπίζονται ως να προέρχονται από μία ομάδα ιστών, καθώς τα νεοπλασματικά κύτταρα αυτών των όγκων έχουν αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά (π.χ. ειδικά εκκριτικά κοκκία).

Αν και ποικίλλει αρκετά, η ετήσια επίπτωση των κλινικά σημαντικών νευροενδοκρινών όγκων είναι 2,5-5/100.000 το χρόνο, τα 2/3 εκ των οποίων είναι καρκινοειδή, εντοπίζονται κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα. Ο επιπολασμός της νόσου υπολογίζεται σε 35/100.000, ενώ η διάγνωσή της γίνεται με τη μέτρηση αιματολογικών δεικτών και κατάλληλες απεικονιστικές μεθόδους (αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, υπέρηχος και ενδοσκόπηση).

Η θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς με νευροενδοκρινή όγκο ποικίλλει ανάλογα με το είδος, τη βαρύτητα και την έκταση της νόσου και περιλαμβάνει τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, τη συστηματική χημειοθεραπεία, τον ενδαρτηριακό χημειοεμβολισμό, τη θεραπεία με ραδιονουκλίδια καθώς και τη συμπτωματική/παρηγορική αντιμετώπιση.

Συνήθης εστία ανάπτυξης μεταστάσεων από νευροενδοκρινείς όγκους είναι το ήπαρ, όπου έχει ιατρική ένδειξη ο ενδαρτηριακός χημειοεμβολισμός ή -σε περίπτωση που οι μεταστατικές εστίες είναι ολιγάριθμες και μικρού σχετικά μεγέθους- ο θερμοκαυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες.