Ο εμβολισμός (ablation) των ινομυωμάτων της μήτρας αποτελεί μια σύγχρονη ακτινολογική μέθοδο για τη συρρίκνωσή τους, χωρίς χειρουργική επέμβαση ινομυωματεκτομής ή και υστερεκτομής. 

Ενδείκνυται για γυναίκες που:

    Έχουν συμπτωματικά ινομυώματα όπως πυελικός πόνος, δυσφορία, βαριά αιμορραγία, ουρολογικά προβλήματα.
    Θέλουν να κρατήσουν τη μήτρα τους αλλά δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη στο μέλλον
    Δεν θέλουν ή δεν μπορούν για άλλους λόγους υγείας να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση

Με τον ενδαρτηριακό εμβολισμό μέσω ενός καθετήρα εισάγονται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία  που τροφοδοτούν τα ινομυώματα με αίμα, στρογγυλά μικροσφαιρίδια  τα οποία μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς τα ινομυώματα με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους. Τα μικροσφαιρίδια αυτά είναι ασφαλή και εγκεκριμένα διεθνώς από το 2002.

Ο εμβολισμός διενεργείται από τον Επεμβατικό Ακτινολόγο όχι στο χειρουργείο αλλά στην ειδική αίθουσα του Ψηφιακού Αγγειογράφου, υπο συνεχή ακτινοσκοπική καθοδήγηση ώστε  τη χρήση ακτινών Χ, να κατευθύνει συσκευές και υλικά στο εσωτερικό του σώματος.

Η επέμβαση γίνεται μόνο με τη λήψη ήπιου ηρεμιστικού και τοπική αναισθησία, χωρίς χειρουργικές τομές. Ο ιατρός εισάγει ένα λεπτό σωληνάκι (καθετήρα) στην αρτηρία στο άνω μέρος του ποδιού μέσω μιας τομής δύο χιλιοστών και με τη βοήθεια του ακτινοσκοπικού μηχανήματος το οδηγεί στην αρτηρία της μήτρας. Στη συνέχεια διοχετεύει τα μικροσφαιρίδια και αφαιρεί τον καθετήρα. Η διάρκειά της είναι περίπου μία ώρα.

Μετά την ελάχιστα επεμβατική αυτή πράξη, το 85% των γυναικών έχει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, η αναχώρηση από την κλινική γίνεται αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα και έχει σημαντικά μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, μόλις μία εβδομάδα.

 Μέχρι στιγμής δεν έχει επιστημονικά επιβεβαιωθεί ότι η επέμβαση αυτή είναι ασφαλής στις γυναίκες για τη διατήρηση της γονιμότητας και γι΄ αυτό δεν τη συστήνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο Δρ. Ι. Δέδες

Ρωτήστε τον Ι. Δέδε, τι μπορεί να αναμένετε εσείς από μία θεραπεία. Εξετάζει τον προσωπικό σας φάκελο και συζητά μαζί σας

doctor