synedrio-thess

Στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επεμβατικής Ακτινολογίας και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου 2017), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Ακτινολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, των Τμημάτων Ιατρικής ΑΠΘ και Δημοκρίτειου Θράκης, συμμετείχε ως εισηγητής ο Δρ. Ιωάννης Δέδες. Οι εισηγήσεις του αφορούσαν τα εξής δύο θέματα:

«Μεταστατική ηπατική νόσος από καρκίνο του παχέος εντέρου: Ιατρική μετ΄αποδείξεων» σε συνεργασία με τον επίσης επεμβατικό ακτινολόγο Δρ. Π. Πρασόπουλο.

«Μία όχι και τόσο ασυνήθιστη επιπλοκή της χολαγγειογραφίας»

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, στο ευρύ κοινό ο τομέας αυτής της εξειδίκευσης της ακτινολογίας είναι σχετικά άγνωστος, διότι δεν προβάλλεται αρκούντως. Ωστόσο, οι Έλληνες επεμβατικοί ακτινολόγοι (όχι μόνο αυτοί που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και αυτοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα) θεωρούνται από τους καλύτερους στον παγκόσμιο χώρο, εκτελούν όλο το φάσμα των επεμβάσεων, διαχρονικά κατέχουν υψηλές βαθμίδες και αξιώματα στον Ευρωπαϊκό  και Παγκόσμιο χώρο ή έχουν τιμηθεί με τις υψηλότερες επιστημονικές διακρίσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, «Επεμβατική Ακτινολογία είναι ο τομέας εξειδίκευσης της ειδικότητας της Ακτινολογίας, που έχει αντικείμενο την εκτέλεση διαγνωστικών και θεραπευτικών ιατρικών πράξεων χρησιμοποιώντας τις απεικονίσεις για καθοδήγηση αυτών των πράξεων, με χρήση ιατρικών μηχανημάτων (αγγειογράφου, ακτινοσκόπησης, υπερήχων, μαστογράφου, αξονικού και μαγνητικού τομογράφου). Όλες οι απεικονιστικά καθοδηγούμενες ιατρικές πράξεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (με τρύπημα του δέρματος ή και του τοιχώματος, δηλαδή είναι «διαδερμικές»), συνήθως μόνο με τοπική αναισθησία ή και ήπιο κατευνασμό του ασθενούς, ενώ μετά τις επεμβάσεις απαιτείται παρακολούθηση του ασθενούς για λίγες ώρες ή (συχνά) μόνο μια μέρα.

Οι εξελιγμένες σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι και τα τεχνολογικά εξελιγμένα υλικά που χρησιμοποιούν οι επεμβατικοί ακτινολόγοι, διασφαλίζουν την απολύτως ακριβή (με ακρίβεια χιλιοστού) προσέγγιση ή στόχευση της παθολογικής κατάστασης, χωρίς τραυματισμό του σώματος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύ υψηλό δείκτη ασφάλειας του ασθενούς, με απαράμιλλη τεχνική και κλινική αποτελεσματικότητα.

Οι απεικονιστικά καθοδηγούμενες διαδερμικές επεμβάσεις μπορεί να πραγματοποιούνται είτε με σκοπό τη διάγνωση (π.χ. διαγνωστική αγγειογραφία, διαδερμική βιοψία κ.α.), είτε με σκοπό τη θεραπεία [π.χ. διαδερμική διάνοιξη του αυλού («αγγειοπλαστική») περιφερικών αρτηριών, κεντρικών και περιφερικών φλεβών, διαδερμική θεραπεία ανευρυσμάτων αορτής (με ενδοαυλική τοποθέτηση μοσχεύματος) ή περιφερικών αρτηριών (συνήθως με «εμβολισμό»), διαδερμική καταστροφή  κακοηθειών (πρωτοπαθών όγκων ή μεταστάσεων), παροχέτευση συλλογών, αποκατάσταση επιπλοκών από εγχειρήσεις, διακαθετήρια θεραπεία με εμβολισμό καλοήθων καταστάσεων όπως ινομυωμάτων μήτρας ή  καλοήθους προστατικής υπερπλασίας με άριστα αποτελέσματα και χωρίς τις επιπλοκές των εγχειρήσεων (λ.χ. χωρίς τη νοσηρότητα των εγχειρήσεων στη μήτρα και χωρίς ακράτεια ή σεξουαλική ανικανότητα των εγχειρήσεων προστάτη), επεμβάσεις στο μυοσκελετικό σύστημα (λ.χ σπονδυλοπλαστική ή κυφοπλαστική επέμβαση) κ.α.]… Με τον ελάχιστα επεμβατικό τρόπο της η Επεμβατική Ακτινολογία σώζει ζωές και όργανα, στις οργανωμένες μονάδες ακόμα και σε ασθενείς με αιμοδυναμική αστάθεια».

Ρωτήστε τον Δρ. Ι. Δέδε, τι μπορεί να αναμένετε εσείς από μία θεραπεία. Εξετάζει τον προσωπικό σας φάκελο και συζητά μαζί σας

doctor
Μετάβαση στο περιεχόμενο